Wat houdt deze opleiding in?
Onmisbaar. Dat ben jij als bachelor bouw: de onmisbare schakel in elk bouwproject, de ideale verbindingspersoon tussen management en bouwvakkers. Of je nu werfleider wordt, calculator, werkvoorbereider, BIM-tekenaar, zelfstandig aannemer of technisch commercieel medewerker: jij hebt impact en creëert mee de wereld van morgen. Een bouwwereld waarin we met ‘lean management’ en met nieuwe digitale technologieën – building information modelling (BIM) voorop – sneller, efficiënter en duurzamer bouwen dan ooit tevoren. Een fascinerende wereld waarop je binnen PXL al doende – via reële projecten, werfbezoeken en stages – stap voor stap wordt voorbereid. Een wereld met 100 % werkzekerheid waarop jij je persoonlijke stempel kan drukken. Want weet één ding: de bouwsector in Vlaanderen bulkt van de uitdagingen en de kansen. Aan jou om ze te grijpen...
Jij wil:
- Een job met avontuur en actie, waarin je elke dag iets anders beleeft (op de werf en/of op kantoor).
- Projecten realiseren die blijven, die een tastbare waarde hebben.
- Meewerken aan een duurzamere toekomst.
- Leren hoe je met je digitale skills die duurzame toekomst mee vormgeeft (door eerst virtueel en digitaal te bouwen, daarna fysiek).
- Een diploma dat een sterk merk is in de sector.
Jouw opleiding:
- Je begint aan een bouwavontuur van 3 jaar (180 SP).
- Je leert het vak van mensen die zelf nog met minstens één voet in de (bouw)modder staan: bouwcoaches actief in de sector, met heel wat jaren praktijkervaring op hun teller.
- Vanaf het eerste semester van je eerste jaar leer je in concrete projecten onder begeleiding van die bouwcoaches ‘real life problems’ van ‘real life cases’ oplossen.
- Je ervaart de bouwsector hands-on: elk semester bezoek je diverse werven en je gaat meermaals op stage in een bouwbedrijf: tweemaal 2 weken in het tweede jaar en 12 weken in het derde jaar.
- Een werf doe je nooit alleen, wel in team. Vandaar de nadruk op multidisciplinaire vaardigheden in de opleiding: behoorlijk wat opdrachten werk je in team uit.
- Door de nauwe link tussen de opleiding en het onderzoek van het expertisecentrum PXL Bouw & Industrie ben je mee met de laatste trends en innovaties in de sector: circulair bouwen, lean management, augmented & virtual reality, drones, enz.
- In je laatste jaar maak je een keuze tussen twee keuzetrajecten: ‘infrastructuur’ (civiele bouwwerken, wegen, bruggen, enz.) of ‘gebouwen’ (appartementsbouw, industriebouw, utiliteitsbouw, enz.).
- Wie z’n grenzen wil verleggen, kan z’n stage in het buitenland doen.
- De afgelopen jaren voerden studenten bouw hun stage uit in Zuid-Afrika, Chili en Canada, maar ook dichter bij huis, in Nederland, Duitsland en Finland.
- Wil je deze studie combineren met een job? De Bachelor Bouw wordt ook aangeboden via afstandsonderwijs. Meer info vind je hierover op onze site.